Diverse

De la ce peşti poate fi cules caviarul

Caviarul este considerat o delicatesă în lumea culinară, iar preţul acestuia este destul de mare, ajungând şi la 1000 de euro suta de grame. Ceea ce nu ştim mulţi dintre noi e că România a fost cândva cel mai mare exportator european de caviar.

În principiu, caviarul nu e altceva decât un preparat din icre de peşte şi sare. E foarte scump pentru că are un gust aparte şi nu poate fi făcut din orice icre de peşte, iar peştii respectivi sunt foarte puţini, deoarece au fost ucişi de-a lungul timpului, neexistând legi de protecţie a lor.
În mod tradiţional, caviarul se face din icre negre provenite de la sturioni sălbatici. În Europa aceştia nu se mai găsesc decât în apele Dunării, însă doar în cele de pe teritoriul României şi Bulgariei.

Mai multe state europene au început să îi crească în captivitate însă acest tip de afaceri sunt oarecum costisitoare deoarece sturionii trebuie crescuţi o perioadă lungă de timp până când le poate fi recoltat icrele.

Deşi există aproape 30 de specii de sturioni, nu toate au icre negre sau nu toate au o calitate ridicată a acestora. Caviarul este obţinut de la morun, cegă, nisetru şi păstrugă. Aceste patru specii de peşte se regăseau din abundenţă în Dunăre.

În prezent, Marea Caspică încă produce icre negre, spre deosebire de Marea Neagră care produce mult mai puţin decât în urmă cu 30 de ani. Morunul trăieşte şi în Marea Caspică şi este cel mai mare dintre sturioni, putând ajunge până la o lungime de cinci metri şi o greutate de 2.000 de kilograme.

E interesant de ştiut faptul că extragerea icrelui nu presupune neapărat moartea acestuia. Datorită faptului că aria de răspândire a sturionilor s-a micşorat, s-au căutat de-a lungul timpului metode de extragere a icrelor fără a presupune moartea sturionilor. Aceste metode există şi se aplică în prezent, deoarece în felul acesta un exemplar poate da mai mult icre în timpul vieţii. Se face acest lucru printr-o mică incizie chirugicală.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *