Diverse

Elvețienii susțin noua lege a informațiilor

Elvetienii au spus da unei decizii destul de controversate si anume in a permite serviciilor secrete sa patrunda in viata lor intima, adoptand noua lege a informatiilor. Principalele avertismente vin din directia Statelor Unite, aceasta tara avand una dintre cele mai aspre legi ale securitatii din lume.

In urma unui referendum care a avut loc duminica, elvetienii au decis sa spuna da unei legi a informatiilor care autorizeaza serviciilor secrete din tara sa supravegheze totul de la convorbirile telefonice, pana la activitatile pe internet.

Din ce se cunoaste pana acum, mai bine de 66% dintre participantii la referendum au spus „da” acestei legi, aceasta votare avand o marja de eroare de plus minus trei procente. In contextul in care amenintarea terorista de pe intreg teritoriul Europei este una mult mai mare, oamenii au decis sa renunte la anumite libertati cand vine vorba de dreptul la viata privata, pentru a spune „da” acestui referendum. Scorul inregistrat este unul mai mare decat previziunile. Previziunile spuneau inainte de referendum ca acesta va fi in jur de 53-58% pentru „da”.

Multi oameni se tem insa de supravegherea electronica, precedentul fiind deja realizat de SUA. Snowden a reusit in aceasta tara se prezinte amploarea supravegherii electronice realizata de NSA, introdusa dupa atacurile teroriste din 11 septembrie 2001.

Pana acum, in Elvetia informatiile pe care serviciile secrete aveau dreptul sa le obtina trebuiau sa provina de la autoritati sau direct din domeniul public. Odata cu adoptarea noii legi, lucrurile se schimba, serviciile secrete avand de acum acces asupra tuturor datelor personalor.

Decizia guvernului a fost luata datorita faptului ca nu mai era posibil ca institutiile statului sa faca fata conditiilor actuale date de amenintarile, in special teroriste, care vin din intreaga Europa, de aceea acest vot a fost unul destul de asteptat si din ce se vede si acceptat.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *