Diverse

Metode simple de a verifica dacă mierea e falsificată sau nu

Pe piață există miere falsificată, vândută la ”prețuri reduse”, însă în realitate prețul este mult mai mare decât cel sub care ar trebui comercializată. Există de asemenea posibilitatea să considerăm că mierea zaharisită este falsă.

Din fericire, putem testa veridicitatea mierii prin anumite metode, fără a merge cu ea în laborator. Din păcate nu ne putem da seama decât acasă, după ce am cumpărat-o deja, pentru că aceste teste nu le putem face în supermarket.

Putem verifica mierea și înainte de a desface borcanul însă testul nu este chiar atât de relevant pentru că borcanul nu ar trebui să conțină miere mai mult de trei sferturi. Când întoarcem borcanul cu capacul în jos, mierea adevărată se prelinge foarte ușor, iar o bulă de aer urcă lent.

După ce am desfăcut borcanul putem face mai mult teste. Putem pune o liguriță de miere într-un vas cu apă caldă. În cazul în care aceasta se dizolvă înseamnă că nu e miere adevărată. Mierea de albine rămâne întodeauna compactă.

Putem face testul cu lumânarea pe care o scufundăm în miere pentru a afla dacă în mierea adevărată a fost băgată apă. Dacă fitilul acesteia arde după ce o scoatem din miere, e foarte posibil să nu fi fost băgată apă. Dacă nu arde înseamnă că a fost amestecată cu apă.

Adaosul de apă se poate verifica și prin folosirea unui șervețel. Nu trebuie decât să puneți o lingură de miere pe aceasta. Mirea adevărată nu va fi absorbită de acesta. Dacă șervețelul se umezește înseamnă că a fost adăugată apă.

Mai există o metodă pentru a verifica dacă mierea e de calitate. E posibil să o știți deja. După cum am spus anterior, mierea trebuie să se prelingă ușor. Putem folosi o lingură pe care o băgăm în borcan apoi o ridicăm în sus pentru a observa firul de miere care curge încet în borcan. Dacă acesta nu se întrerupe înseamnă că mierea e de calitate.

Totuși aceste metode pot da greș. Contează foarte mult și temperatura pe care o are produsul în momentul testării. Cel mai indicat test rămâne cel făcut în laborator.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *