Tehnologie

Rețele de calculator wireless

Datorita aparitiei a tot mai multe device-uri (smartphone-uri, tablete, smartwatch-uri), nevoia de internet pe mai multe gadget-uri este in crestere, insa, sunt situatii in care beneficiezi de un singur device concetat la reteaua de internet, acela fiind calculatorul, conectat printr-un cablu, deoarece nu dispui de echipament pentru a oferi internet si altor device-uri din preajma, evident prin echipament facem referire la router-ul wireless. Pentru a oferi internet tot mai multor device-uri, sunt solutii gratuite si usor de pus in practica ce pot realiza acest lucru.

Solutiile ce urmeaza a fi prezentate mai jos sunt benefice atat unui laptop, cat si unui calculator ce beneficiaza de o placuta wireless. Chiar daca iti este oferit internet prin wireless sau fibra optica, pentru a putea trimite internet altor gadget-uri din preajma, este nevoie de conexiune wireles.

Prima varianta ar fi Bzeek, Bzeek fiind o aplicatie pentru cei ce au conexiune la internet prin cablu, urmand ca mai apoi sa creezi o retea wireless. Chiar daca aparent este un nume putin cunoscut, si ciudat, Bzeek isi face treaba destul de bine, economisind o suma modesta de bani pentru a cumpara un router wireless. De altfel, si programul Bzeek este gratuit, astfel, investitia ta pentru a oferi internet celor din preajma va fi 0.

Evident, iti sunt puse si doua conditii pentru a putea oferi internet cu ajutorul programului Bzeek, prima fiind de a beneficia de internet prin cablu, in timp ce a doua conditie se refera la instalarea programului pe un calculator sau laptop ce beneficiaza de placa de retea.

Instalarea, de altfel si rularea acestui program se pot face fara probleme, acesta instalandu-se ca orice alt programel Windows, astfel, acest proces fiind aproape inexistent. In cazul in care conexiunea este activa pe calculatorul unde s-a instalat BZeek, pogramul urmeaza sa iti creeze singur o conexiune de tip wireless, urmand sa ofere internet mai departe, dispozitivelor din preajma.

Reteaua ce urmeaza a fii creata de catre program, se va numi Free Wi-Fi, fiind in prima faza fara parola, avand astfel acces, oricine, la respectiva conexiune. Cu siguranta, ai posibilitatea de a pune o parola conexiunii, datorita setarilor din Windows. Astfel, ulterior, tu vei hotari cui o sa oferi internet, evident, oricarui device ce beneficiaza de un suport wireless.

Programul Bzeek poate fi instalat atat pe Windows 7, 8.1 sau 10, cat si pe veteranii Windows Vista sau XP (la Windows XP, trebuie de la veriunea SP2 in sus).

O a doua posibilitate de a realiza conexiune wireless care mai tarziu sa fie share-uita mai departe, este Connectify. Sunt cateva diferente intre aplicatia Bzeek si cea Connectify, una dintre acestea facand referire la tipul de conexiune, astfel, Connectify urmand sa transmita internetul mai departe doar daca aveti conexiune la Internet prin wireless. Astfel, mai pe intelesul tuturor, in cazul in care te conectezi la Internet dintr-un calculator cu conexiune wireless, datoria aplicatiei Connectify tu vei putea sa distribuit Internetul mai departe.

Singurul lucru de care ai nevoie este doar placa de retea, placa de care dispune orice calculator/laptop. Astfel, cu doar o placa de retea vei putea realiza cele doua manevre si anume, a primi si a da net mai departe. Dupa cum am spus si ma isus, ambele operatiuni, fiind wireless. Acest lucru se poate intampla doar in cazul in care aveti sistemul de operare Windoss 7. Mai pe intelesul tuturor, aceasta metoda este disponibila numai si numai pe Windows 7, nicio versiunea anterioara sau imediat lansata dupa Windows 7 nefiind acceptata.

Dupa ce ati realizat procesul de instalare al programului Connectify, acesta urmeaza sa fie situat in systray, chiar langa ceas. Pentru a configura aplciatia trebuie sa dai de doua ori click pe iconita. La Wi-Fi name se va afla numele sub conexiunii detectate de alte calculatoare din imprejurimi, in timp ce la passprase se va afla parola pentru a te putea conecta, parola putand fi aleasa doar de catre tine, tu alegand dispozitivele care urmeaza a se conecta sau nu la reteaua ta de internet, in timp ce la Internet Connectify, programul va gasi singur o conexiune Wireless.

Numele retelei poate fi modificat sau nu de catre tine, la parola trebuie obligatoriu adaugat ceva, fie cat de simplu, in timp ce la „Internet” nu va trebui sa faci nimic, programelul facandu-si singur treaba. Singurul lucru ce trebuie facut pentru a putea distribui internet mai departe este sa apesi pe butonul situat in josul acestor optiuni, astepti cateva secunde, iar imediat dupa aceasta, programelul va afisa mesajul „Hotspot ON” in cazul in care conexiunea s-a realizat cu succes. Astfel, de acum te poti conecta de la orice alt device din preajma la noua ta conexiune Wireless, la Internet.

Astfel, in acest articol ti-au fost prezentate doua solutii simple pentru a te putea conecta la internet, una diferita de cealalta. Atat programul Bzeek, dar ci Connectify iti ofera retele wireless prin anumite metode software. Daca esti putin mai experimentat, iti poti da seama ca ceea ce realizeaza aplicatia Bzeek poate face oricine din setarile Windows-ului, insa este destul de greu. Dar, ceea ce face programul Connectify este diferit si unic de celelalte, acesta preluand internet de la o retea wireless, iar la randul lui, distribuind internetul mai departe, asemeni unei retele wireless. De mentionat este faptul ca aplicatia Connectify functioneaza numai pe Windows 7, atat pe versiuena de 32, dar si pe cea de 64 biti.

Iar, in final, pentru a defini, o retea de calculatoare poate lega intre acestea mai multe calculatoare, pentru ca fiecare sa isi faca treaba sa, fiind nevoie, in majoritatea cazurilor de anumite masuri de securitate (parola) pentru a oferi o anumita restricite la retea, metodele ajungand sa fie extrem de diverse, evoluand de la conectivitatea printr-un simplu cablu metalic si pana la cablul de fibra optica, fiind chiar si legaturi submarine, iar, in prezent s-a ajuns la legaturi fara fir datorita undelor radio precum Wi-Fi, Bluetooth sau WiMax.

Mai sus, ai doua solutii eficiente in cazul in care nu ai acces la internet de pe un anume device. In functie de necesitatile pe care tu le ai, vei putea alege aplicatia care iti va aduce un beneficiu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *