Călătorii

Salina Cacica

Afland ca in Bucovina se afla izvoare de sare, autoritatile austriece s-au bazat pe aceste informatii intemeind salina de la Cacica. In limba slavona, cacica inseamna rata. Aici a fost candva un loc in care se vanau rate salbatice, de aici venind si numele ei.

Specialistii din imperiu au deschis galeriile, iar maestrii ocnasi au sosit la Cacica din sudul Galitei, respectiv din Polonia. La Cacica a inceput sa se produca sare gema de recristalizare, aceasta avand o calitate foarte inalta.

Odata cu trecerea timpului, metoda de extragere a sarii a evoluat destul de mult. O vizita in aceasta salina nu va dura mai mult de o ora si jumatate. In functie de interesul si rabdarea fiecaruia se poate petrece chiar mai mult timp in interiorul salinei.

Salina-cacica

Daca ai timp, nu ar trebui sa te grabesti pentru ca sunt multe povesti interesante pe care le-ai putea afla. La 29 de metri adancime vei gasi Catedrala Sfanta Varvara. Aceasta sfanta este considerata protectoarea minerilor.

Aceasta camera a fost prima amenajata atunci cand s-a inceput exploatarea in anul 1803. Atat amvonul, cat si altarul, dar si crucea capelei sunt sculptate in sare. In fiecare an, pe data de 4 decembrie, 3 preoti ale principalelor confesiuni, respectiv romano-catolica, greaca-catolica si ortodoxa oficiaza o slujba comuna. Aceasta slujba este inchinata sfintei Varvara, a carei icoana este cuprinsa in peretele masiv de sare. Ocansii foloseau un sistem de comunicatii simplu, bazat pe un clopot.

 Sistemul de siguranta se „declansa” atunci cand clopotul suna de 5 ori. La 35 de metri se afla capela ortodoxa. Crucea a fost sculptata in sare. Basoreliefurile care se gasesc in aceasta mina au fost executate de Bolek Maerik. In vatra galeriei vei vedea locul in care minerii isi pastrau alimentele.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *