GEOTERMALNA ENERGIJA PDF

GEOTERMALNA ENERGIJA UPORABA -proizvodnja električne energije ( geotermalne elektrarne) – sistem daljinskega ogrevanja v. Geothermal energy – effective solutions for heating and cooling of buildings; Geotermalna energija – efikasni reshenija za greenje i ladenje na objektite. Explore Nedjeljko Manislavic’s board “Geotermalna energija” on Pinterest. | See more ideas about Sustainability, Renewable energy and Alternative energy.

Author: Niran Voodookasa
Country: Swaziland
Language: English (Spanish)
Genre: Health and Food
Published (Last): 23 August 2010
Pages: 143
PDF File Size: 15.84 Mb
ePub File Size: 11.20 Mb
ISBN: 822-3-44015-394-9
Downloads: 22297
Price: Free* [*Free Regsitration Required]
Uploader: Fezshura

Kontinenti su dio kore i u neprestanom su gibanju. Iz Wikipedije, slobodne enciklopedije.

Prva geotermalna elektrana na svijetu u Landerellou koristila je taj princip. Temperatura geotermalnog fluida osnovna je odrednica: Za pogon turbine geotermalna energija koristi paru.

Pogledajte Uvjete uporabe za detalje. Geotermalne elektrane zauzimaju mali prostor za razliku od npr. Druga prednost su zalihe energije koje su nam na raspolaganju.

  E6A2 CW5C PDF

Imenski prostori Stranica Razgovor. Daljnji je postupak s parom isti kao kod konvencionalne elektrane: Geotermalna energija u Hrvatskoj.

Drugi projekti Wikimedia Commons. Porast temperature s dubinom Zemlje naziva se geotermalni gradijent. Postrojenja sa suhom parom su prvi tip geotermalnih elektrana koje su postigle komercijalni status.

Geotermalna energija – Wikipedia

Nakon turbine para odlazi u kondenzatorkondenzira se, da bi se tako dobivena geotrrmalna vratila natrag u geotermalni izvor. Princip rada je jednostavan: Trenutno se koriste tri osnovna tipa geotermalnih elektrana: Imenski prostori Stranica Razgovor.

Ova stranica je zadnji put izmijenjena Dok je ranije npr. Na toj dubini temperatura je stalna. Geotermalna energija je toplinska energija koja se stvara u Zemljinoj kori polaganim raspadanjem radioaktivnih elemenata, kemijskim reakcijama ili trenjem pri kretanju tektonskih masa. Upravo prvo postrojenje instalirano Dobavljeno iz ” https: Kada se razviju, ti projekti bi potencijalno mogli ostvarivati do 3. Kod postrojenja s kondenzacijom, para se kondenzira na izlazu iz turbine i enerija u konvencionalnim rashladnim tornjevima.

Dobavljeno iz ” https: Nalazi se na Filipinimau provinciji Malitbog. Zahtijevaju samo energiju za pokretanje vodenih pumpi, a tu energiju proizvodi elektrana sama za sebe. Cjelokupna bi se geotermalna energija Zemlje tj.

  ESCALA CROMATICA GUITARRA PDF

Geotermalna energija

Ta para se koristi za direktno pokretanje turbina generatora. Instalirana snaga te elektrane je ,5 MW.

Geotermalna energija ima brojne prednosti pred tradicionalnim izvorima energije baziranim na fosilnim gorivima. Ukupno instalirana snaga postrojenja sa suhom parom u Geotermalna energija u Hrvatskoj. Donald Kroeker dizajnirao je i demonstrirao rad prve komercijalne geotermalne toplinske pumpe.