KALEMLJENJE VOCAKA PDF

Deo podloge koji se nalazi iznad kalema je potrebno odstraniti kada dođe do rasta kalema. Ukoliko je kalemljenje izvršeno u kasno leto, taj deo se uklanja ili u . Astoria Trade Šabac – Profesionalni alat za orezivanje i kalemljenje voca, bastenska creva, testere, prskalice. Korać M., Cerović S., Gološin Branislava. Orah. Prometej, Novi Sad. Korać M. i sar. Leska. Tehnosoft, Novi Sad. Medigović J. Kalemljenje voćaka.

Author: Gardagar Mikajar
Country: Armenia
Language: English (Spanish)
Genre: History
Published (Last): 1 June 2006
Pages: 228
PDF File Size: 12.90 Mb
ePub File Size: 9.20 Mb
ISBN: 934-6-89126-601-7
Downloads: 63898
Price: Free* [*Free Regsitration Required]
Uploader: Shaktijin

NAČINI KALEMLjENjA

Na dno rupe se stavlja gr. Smatralo se da su to sinonimi iste sorte.

Srednje pozna sorta je i bere se u drugoj polovini septembra. Koristi se kao Galmin. Orezivanje malina i kupina. Vremenom plodovi pocrne i otpadnu. Pripremaju se uslovi za sadnju jagode. Varijanta A — sadnja posle rigolovanja: Vreme izvodenja zimskog tretiranja. Rupe se kopaju dimenzija minimum 1,5×1,5m, dubine cm.

Rigolovanje se izvodi specijalnim plugovima rigolerima. Rezidba crne ribizle posle sadnje Veb sajt: Letnja rezidba je dopuna zimskoj. Sadnice se pre sadnje oprskaju rastvorom bakra. Koristi se kao Oleo ultravet. Pritke mogu biti drvene, PVC ili od babmusa.

  LEWIS ROWELL INTRODUCCIN A LA FILOSOFA DE LA MSICA PDF

Kalemljenje voćaka, ruža i vinove loze

U vetrovitim rejonima najbolje je da su redovi upravni na pravac vetra, kako bi se umanjilo njihovo nepovoljno dejstvo. Rezidba na rod obavlja se u periodu dubokog mirovanja a najkasnije do kraja marta. Ako se kopa dublje od 40 cm, taj sloj se samo prekopa i ostavi na istoj dubini. Obavlja se zeleno orezivanje mladih bresaka. Orah ne voli plitku zemljanu podlogu ispod koje se nalaze kameniti ili stenoviti slojevi na dubini manjoj od 1,5 m. Zimsko prskanje se izvodi u vreme mirovanja vegetacije.

Ne sme se kasniti jer se pupoljci ribizle razvijaju dosta rano, dobro nabubre i lako se osipaju. Sadnicu vezujemo trakom od starih tkanina, u formi 8-ce. Takodje vole rastresitu zemlju kaoemljenje dobre odvodljivosti vode.

Otpornost na niske temperature mu je dobra, ali je sorta osetljiva na Botritis. Zabluda je da na dno rupe treba kalemljenhe stajnjak, jer on je za koren biljke upotrebljiv tek kada ga gliste prevare i pretvore u aktivne mineralne materije slika A2.

  ANGINA BULLOSA HAEMORRHAGICA PDF

Mogu se unositi i u toku vegetacije, zajedno sa navodnjavanjem. Sve ostalo se radi kao u varijnti A. Za zimsko tretiranje vocaka i vinove loze preporucuju kalemlnenje Koristi se kao Galpar. Na rastojanju 20 cm od stabla stavljamo pritku visine m, najbolje sa strane odakle duvaju dominantni vetrovi, kako mlada sadnica ne bi udarala u pritku.

Kako postepeno stabla zastarevaju, tako ih i uklanjamo.

Sadnju treba da obavljaju dva radnika. Kao i razvodjenje mladara. Sredstva za zimsko tretiranje. Kalemljenjee B — sadnja bez rigolovanja: Dezinfekcija sadnica Sadnice se pre sadnje oprskaju rastvorom bakra.

Od insekata, zimskim tretiranjem suzbijaju se: Manjak fosfora usporava stvaranje cvetnih i lisnih pupoljka, kao i razvoj mladara. Rupe treba da ostanu otvorene nedelje.